Kalastus Kuhmossa

Kalastus Kuhmossa

Parhaat kalapaikat Kuhmossa – koskikalastajan tärpit

Kalastus Kuhmo

Miksi lähteä merta edemmäs kalaan, kun yhdet Suomen parhaista kalavesistä löytyvät Kuhmosta!

Pohjois-Suomen kalavedet ja koskikalastus Kuusamon seudulla on monelle tuttua puuhaa, mutta mitä jos kokeilisit tänä vuonna jotain uutta? Koskikalastus Kuhmon luonnonkauniilla kuohuilla tai lukuisilla järvillä sopii niin aloitteleville koskikalastajille kuin seikkailunhaluisille eräretkeilijöillekin. Kalastus Suomessa on paitsi mielenkiintoista, myös palkitsevaa.

 

KALASTUS KUHMO: KOSKIKALASTUSTA PARHAIMMILLAAN

Minne kalaan Kuhmossa? Listasimme Kuhmon parhaat koskikalastuspaikat ja jaoimme parhaat kalavedet kolmeen eritasoiseen kategoriaan

Muistathan tutustua kunkin kalapaikan sääntöihin etukäteen ja noudattaa niitä kalassa ollessasi – kalastussäännöillä vahvistetaan luonnonkantoja ja varmistetaan, että kalastus Suomessa on kestävää ja tasapuolista.

KUHMON HANKIKORRIVIIKONLOPPU JOKA VUOSI HUHTIKUUSSA

2024

Pe 12.-la 13.4. Hankikorri
Maailman ainoa perhokalastustapahtuma, joka perustuu keväthangilla ryömivän vesihyönteisen kuoriutumiseen
Ohjelmassa mm. perhonsidontaopastusta, ammattilaisluento, yhteistä kalastusta, ruokailua, keikkailta
Lumitilanteesta riippuen lumikengät helpottavat liikkumista jokimaastossa. Sumukorentojen kuoriutumisen aikaan, kylmässä vedessä, kalat viihtyvät hitaissa virroissa, kuten suvannoissa ja niska-alueilla.
Kalastusaiheinen valokuvauskilpailu huhtikuun ajan. Lähetä kuvat hotellin sähköpostiin: info@hotellikainuu.fi
Pääpalkinto Hotelli Kainuun majoituspaketti! Kuvien käyttöoikeus jää järjestäjälle.
Kainuun ja Kuhmon kalapaikat: kalallakainuussa.fi
Järjestäjät: Kuhmon Perhokalastajat ja Hotelli Kainuu

KALASTUS KUHMO: TASO 1

Matalan Kynnyksen Kalapaikat

Kalastus Kuhmo

Jos olet aloittelemassa koskikalastusta tai haluat nautiskella leppoisasta kalaretkestä Suomessa ilman sen suurempia järjestelyjä, kannattaa valita kohteeksi mukava, matalan kynnyksen kalapaikka.

Seuraavat Kuhmon keskustan lähellä sijaitsevat kosket ovat helposti saavutettavissa ja sijaitsevat vain kivenheiton päässä Hotelli Kainuusta.

Pääset näille koskille ja järville nopeasti, joten voit keskittyä olennaiseen: ympäröivään luontoon ja kalassa olemisen sietämättömään keveyteen.

 

Pajakkakoski

 

Pajakkakoski Suomen kosket Kuhmo_

Etäisyys hotellilta: Alle kilometri

Kalapaikan sijainti: Kartta

Ajo-ohjeet ja parkkipaikka: Auton saat parkkiin sillan viereen, molemmin puolin jokea.

Saalis: Harjus ja taimen

 

Vesimäärältään Kainuun suurimpiin jokiin lukeutuva Pajakkajoki on paitsi maankuulu koskikalastuskohde, myös tärkeä vaelluskalajoki. Voit halutessasi vaikka kävellä hotellilta paikan päälle (800 m), sillä Pajakkakoski virtaa aivan Kuhmon keskustan vieressä.

Kosken eteläpuoli kiinnostaa erityisesti perhokalastajia, koska kahluuvarusteilla pääsee kalastamaan tätä pohjoispuolta rikkonaisempaa rantaa. Kivet ja sorakot muodostavat kaloille mieluisia suojakoloja ja ruokailupaikkoja.

Pohjoisranta on sen sijaan helpompi valinta liikkumisen kannalta, kalastaminen onnistuu vaikka pikkukengissä koko kosken rantaa kulkevalla möljällä. Pohjoispuolelta yltää mukavasti keskivirran kalapaikkoihin, ja se sopii hyvin virvelöintiin.

Lue lisää: Kalastus Suomi / Pajakkakoski

 

Saarikoski

 

saarikoski kalastus kuhmo

 

Etäisyys hotellilta: 7–8 kilometriä

Kalapaikan sijainti: Kartta

Ajo-ohjeet: Pohjoisrannalle pääsee Kuhmosta Pajakkajoen pohjoispuolelta Akonkoskentietä alle 10 minuutissa. Etelärannalle ajetaan Kuhmosta Saarikoskentien päätyyn saakka. Auton voi pysäköidä pienelle parkkipaikalle Saarikoskentien päässä, aivan kosken lähettyville.

Saalis: Harjus ja taimen

 

Saarikosken etelärannalle ajaa Hotelli Kainuusta noin 10 minuutissa ja auton voi jättää kätevästi lähelle rantaa.

Kosken eteläranta on erityisesti perhokalastajien suosiossa, ja pitkin koko Saarikosken rantaa on erinomaisia harjuksen ottipaikkoja sekä vuolaammassa virrassa taimenen asemapaikkoja.

Pohjoisranta on uistimella kalastavan valinta, ja siellä ongitaan vuolasta päävirtaa. Pohjoispuolella koskikalastus onnistuu helposti rannalta. Etelärannan puolelle tarvitset kahluuvarusteet.

Lue lisää: Kalastus Suomi / Saarikoski

 

Konapinkoski

 

koskikalastus Suomessa

 

Etäisyys hotellilta: 29 km

Kalapaikan sijainti: Kartta

Ajo-ohjeet ja parkkipaikka: Konapinkoskelle on noin 25 minuutin ajomatka Hotelli Kainuusta. Pohjoispuolentieltä käännytään pienelle Heikinniementielle, jonka varteen voi jättää auton. Ei varsinaista parkkipaikkaa.

Saalis: Harjus, taimen, säyne

 

Konappi on paikallisten kalastajien keskuudessa tunnettu pienehkö ja kaunis koski, joka juoksee Kellojärvestä Murtojärveen. Koskikalastus on suhteellisen helppoa, eikä Konapille ole vaikea löytää. Järvien taimenet ruokailevat Konapissa, mikä tekee koskesta entistä houkuttelevamman koskikalastuskohteen. Myös muhkea säyne on tyypillinen Konapinkosken saalis – vuolaassa virrassa säyne antaa kalastajalle melkoisen vastuksen. Näppärä paikka kalastajalle löytyy vanhalta veneiden vetosuisteelta, eli paikallisittain “möljältä”. Kalastusta Suomessa parhaimmillaan!

Lue lisää: Kalastus Suomi / Konapinkoski

 

Syväjärvi – helppo koko perheen kalapaikka

Syväjärvi kalastus suomi virveli

Etäisyys hotellilta: 20 km

Kalapaikan sijainti: Kartta

Ajo-ohjeet ja parkkipaikka: Noin 20 minuutin ajomatka Kuhmon keskustasta Pohjoispuolentietä Hietaperälle, kunnes kyltti opastaa kääntymään Hietatörmäntien kohdalla oikealle.

Saalis: Kirjolohi

 

Jos mietit, minne kalaan koko perheen kanssa, on Syväjärvi erinomainen vaihtoehto! Kyseessä on kirkasvetinen kirjolohen istutuskohde, joka sopii erityisesti lampikalastuksen ystäville, virvelöintiin sekä koko perheen retkeilykohteeksi.

Järven voi kiertää kävellen ympäri helppokulkuista rantapolkua pitkin, minkä varrelta löytyy retkeilijöille nuotiopaikkoja sekä laavu. Polun pituus on noin kuusi kilometriä.

Lue lisää: Kalastus Suomi / Syväjärvi

 

 

“Järvikalastajan tärppi”

Kalastus Suomi: Lammasjärvi

 

Etäisyys hotellilta: Veneluiska ja laituri löytyy aivan Kuhmon keskustasta Kirkkotien varrelta, seurakuntatalon vierestä. Syrjäisempi veneenlaskupaikka löytyy myös esimerkiksi Saunajoelta (Jokiperä), järven itäosasta.

Kalapaikan sijainti:

Lammasjärvi

Saalis: Muikku, siika sekä muut ruokakalat

 

Kuhmosta löytyy laajoja erämaisia uistelualueita, jotka ovat kätevästi kalastettavissa yhdellä Kuhmon kalastusalueen yhteisluvalla. Lammasjärvi kuuluu näihin järviin. Lammasjärvi on suosittu uistelu- ja verkkokalastusjärvi aivan Kuhmon kupeessa. Muikku on runsaslukuinen ja petokaloista halutuimpia ovat taimenet. Yleisimpiä saaliita ovat hauet ja ahvenet.

Lue lisää: Kalastus Suomi / Lammasjärvi

 

KALASTUS KUHMO: TASO 2

Koskikalastajan suosikit

kalastus kuusamo

 

Keskitason kalastuskohteet sopivat sekä aloittelijoille että kokeneemmille koskikalastajille. Mikäli tavoitteenasi on koluta Suomen parhaimmat kalapaikat, Kuusamo kalastus saattaa olla entuudestaan tuttua. Kuhmon ja Kuusamon kalastus muistuttavatkin monin paikoin toisiaan. Kuohuvia koskia, rauhallisia metsävirtoja ja mielenkiintoisia kalastuspaikkoja.

Näille LEVEL 2 -kalapaikoille pääseminen vaatii jo hieman ajelua Kuhmon keskustasta, joten reissun suunnittelulle kannattaa antaa enemmän ajatusta, ja pakata hyvät eväät mukaan koko päivän reissulle.

Auton saa kuitenkin melko lähelle parkkiin, eikä kalastajan tarvitse juuri tarpoa pitkin metsäreittejä. Jos koskikalastus on tuttua, ja mietit, minne kalaan seuraavaksi, niin tarkista nämä kalapaikat ensimmäisten joukossa.

 

Lentuankoski (helpompi itäpuoli)

Lentuankoski Suomen kosket Kuhmo_

Etäisyys hotellilta: n. 15–16 km

Kalapaikan sijainti:

Iso Lentuankoski

Pieni Lentuankoski

Ajo-ohjeet ja parkkipaikka: Lentuankoskille pääsee kalalle melko näppärästi, ajomatkaa on noin 15–20 minuuttia Kuhmon keskustasta.

Iso Lentuankoski: käänny Lentuankoskentieltä Niska-ahontien päätyyn saakka, minne voi jättää auton. Lentuankoskelle pääsee kävellen opastettua luontopolkua pitkin.

Pieni Lentuankoski: Lentiirantietä ja Lentuankoskentietä aina leirintäalueelle saakka.

Saalis: Taimen (“Lentuan lohi”) ja harjus

 

Lentuanjärvestä laskeva Lentuankoski jakautuu Isoon ja Pieneen Lentuankoskeen, jotka ovat molemmat rakastettuja kohteita niin koskikalastajien kuin luontomatkailijoidenkin keskuudessa. Niin taimen kuin harjuskin viihtyy Lentuankosken tarjoamissa virroissa ja koloissa. Järvitaimenet ja kosken harjukset kerääntyvät ruokailemaan Ison Lentuankosken 50 metriä leveälle niskalle, mikä on yksi alueen suosituimpia kalapaikkoja ja tarjoaa auringonlaskun aikaan upean kokemuksen kesäyössä.

Lue lisää: Kalastus Suomi / Lentuankosket

 

Änättikoski

Änättikoski Suomen kosket Kuhmo

Etäisyys hotellilta: 45 km

Kalapaikan sijainti: Kartta

Ajo-ohjeet ja parkkipaikka: Kuhmosta ajetaan Lentiirantietä pohjoiseen aina Lentiiran kylään saakka n. 35 minuuttia, kunnes käännytään oikealle Myllyntielle, lähes tien päätyyn sakka. Paikan päältä läytyy parkkipaikka ja opasteet.

Saalis: Harjus ja taimen

 

Änättikoski kuohuu keskellä metsää Änättijärvestä kohti Suvantoa, joten koskikalassa pääsee nauttimaan metsäisistä maisemista. 500 metriä pitkä koski on voimakasvirtainen, ja sen niska on alueen suosituin kalapaikka. Paikan päältä löytyy heittolaituri, keittokatos sekä kaikki muu, mitä retkeilijä ja koskikalastaja voi erinomaiselta kalareissultaan toivoa. Kivinen koski on täynnä kaloille mieluisia piilopaikkoja. Änättikosken halutuimpia saaliita ovat Lentiiran tai Änätin kookkaat järvitaimenet.

Lue lisää: Kalastus Suomi / Änättikoski

 

Myllykoski

 

Myllykoski kalastus suomessa

Etäisyys hotellilta: 23 km

Kalapaikan sijainti: Kartta

Ajo-ohjeet ja parkkipaikka: Myllykoskelle ajetaan Kuhmosta kohti Nurmesta, ja Valtimontien kautta Myllykoskentielle. Auton saa parkkiin Myllykosken sillan lähettyville.

Saalis: Harjus, taimen ja säyne

 

Myllykoski on melko matalaa ja kuohuvaa virtaa, jossa on hyviä ottipaikkoja taimenelle, säyneelle ja harjukselle. Kosken jälkeen on suvantoalue, jonka jälkeen virta jatkuu metsäisenä jokena. Samalta luonnonkalaston reitiltä löytyy myös muita koskia, esim. Nurmeskoski ja Jussipentinkoski.

Myllykoski kuuluu Metsähallituksen “Pohjois-Pohjanmaa – Kainuu vapalupa 5411” -kalastusluvan piiriin. Kohteessa tavoitellaan arvokkaita luonnonkaloja, Metsähallitus ei tee pyyntikokoisten kalojen istutuksia.

 

“Järvikalastajan tärppi”

Kalastus Suomi:  Lentuanjärvi

Etäisyys hotellilta: Riippuu veneenlaskupaikasta, helpoiten saavutettava veneliuska on Lentuankosken parkkipaikalla (n. 16 km Kuhmon keskustasta)

Kalapaikan sijainti: Kartta

Ajo-ohjeet ja parkkipaikka: Noin 20 minuutin ajomatka Kuhmon keskustasta Lentiirantietä ja Lentuankoskentietä Niska-ahontien päätyyn saakka.

Saalis: Petokaloista halutuimpia ovat taimenet. Yleisimpiä saaliita ovat hauet ja ahvenet.

 

Lentuanjärven monipuoliset luonnontilassa olevat järvimaisemat lumoavat luontomatkailijoita yksi toisensa perään. Veto-uistelijalle riittää tekemistä, ja kalalla ollessaan saa nauttia Lentuan postikorttimaisemista. Kuhmon kalastusalueen yhteisluvalla saa kalastaa Lentuanjärvellä.

Alla olevista linkeistä voit tutkia paikallisten vetouistelijoiden vinkkaamia ottipaikkoja karttalla. Punainen väri tarkoittaa haukipainoitteista ottipaikkaa ja vihreä kuhapainoitteista ottipaikkaa.

Lentuanjärven ottipaikat:

Lentuan länsiosa

Lentuan itäosa

Lentuan pohjoisosa

 

KALASTUS KUHMO: TASO 3

Koskikalastuksen harvinaisemmat helmet

Kalastus Kuhmo 3 kalapaikat

Haastavimman tason kalavedet sopivat konkarikalastajille sekä kalastettavuutensa että saavutettavuutensa puolesta.

Nämä Suomen kosket ovat vähän kalastettuja tai haastavampia saavuttaa, joten pääset nauttimaan omasta rauhasta ja ympäröivän luonnon hiljaisuudesta. Koska kalastuspaine on pienempi, on näissä kohteissa parempi mahdollisuus napata kookkaitakin villejä kaloja. Nämä kalastuskohteet vaativat enemmän kävelyä ja ottipaikkojen hakemista, mutta päästyäsi perille huomaat, että kalastus Suomessa ei tästä enää parane.

 

Lentuankoski (haastavampi länsipuoli)

 

Lentuankoski Suomen kosket

Etäisyys hotellilta: n. 15 km

Kalapaikan sijainti: Kartta

Ajo-ohjeet ja parkkipaikka: Auto jätetään Siltakorventien varteen ja suunnistetaan metsän halki n. 300-500 metriä Lentuankosken rantaan.

Saalis: Taimen (“Lentuan lohi”) ja harjus

 

Lentuankosken syrjäisempi länsipuoli vaatii patikointia metsän halki, mutta palkitsee koskikalastajan perille päästyään. Huom. tieltä ei ole opasteita eikä varsinaista polkua koskelle, siksi länsipuoli on haastavampi saavuttaa. Kosken rannassa kulkee jonkin verran kalastajien polkuja, joita pitkin voi kulkea.

Joen länsipuoli on mielenkiintoinen kalastettava, kivien ja monttujen lomassa on hyviä asemapaikkoja kaloille. Rannat ovat paikoitellen pusikkoiset. Tarvitset kahluuvarusteet päästäksesi useimmille ottipaikoille.

Lue lisää: Kalastus Suomi / Lentuankosket

 

Kalliojoki

 

suomen kosket

Etäisyys hotellilta: n. 32 km

Kalapaikan sijainti: Kartta

Ajo-ohjeet ja parkkipaikka: n. 30 minuutin ajomatka Kuhmon keskustasta.

Saalis: Taimen ja harjus

 

Kalliojoen alue on koskia ja järviä täynnä oleva helminauha, mikä kruunaa kalastuksen Kuhmossa. Pitkä jokireitti alkaa itärajalta ja laskee lopulta Lentuaan, kätkien matkan varrelle lukuisia kiinnostavia kalavesiä ja retkeilykohteita.

Kalliojoki on metsähallituksen yhteislupa-aluetta, jonka lupa kattaa yhteensä 27 eri koskea: LUPA 5575 Kalliojoki

Lue lisää: Kalastus Suomi / Kalliojoki

 

Akonkoski

 

Akonkoski Suomen kosket

Etäisyys hotellilta: n. 4,5 km

Kalapaikan sijainti: Kartta

Ajo-ohjeet ja parkkipaikka: n. 7 minuutin ajomatka Kuhmon keskustasta. Etelärannalle on parin sadan metrin kävelymatka Saarikoskentieltä. Pohjoisrannalle pääsee, kun jättää auton Saksilan tien pysäköintipaikalle ja kävelee loppumatkan.

Saalis: Villi taimen ja harjus

 

Akonkoski on erittäin mielenkiintoinen ekokalastuskohde Pajakkajoen puolivälissä. Koskelle tarvitaan erityisluvat ja siellä on noudatettava alueen ekokalastussääntöjä, mutta kalastuskokemus on rauhallisella koskella ikimuistoinen. Paikka on verrattain vähän kalastettu ja se tunnetaan kuhmolaisten keskuudessa kalastajien salaisuutena, jonka kuohuista voi saada komeita koskikaloja kalastustarinoita kruunaamaan. Akonkoski on lyhyt, mutta leveä koski, joka sopii hyvin kahlattavaksi. Koski on ainoastaan perhokalastuskohde, erityisin ekokalastussäännöin.

Lue lisää: Kalastus Suomi / Akonkoski

 

Kiekinjoki ja Kesselinjoki (Saunajoen alue)

 

Saunajoki_suomen kosket

Etäisyys hotellilta: n. 40 km

Kalapaikan sijainti: Kiekinjoki ja Kesselinjoki

Ajo-ohjeet ja parkkipaikka: Kiekinjoelle on noin 40 kilometrin ajomatka Kuhmon keskustasta. Aja Hukkajärventietä Korkeaan asti, kunnes käännyt oikealle Vetkontielle, ja Kiekinjoen ylitettyäsi vasemmalle Vehkasalontielle. Kesselinjoelle ajaessasi jatka Kiekinjoen ylityksen jälkeen eteenpäin, seuraava vastaan tuleva joki on Kesselinjoki.

Saalis: Taimen ja harjus

 

Saunajoen alueelta Kuhmon kaakkoisosasta löytyy kymmeniä erämaisia koskia, joissa kalastava saa yleensä nauttia omasta rauhastaan. Molemmat joet ovat täynnä koskikalastukseen sopivia kalavesiä, eikä asutusta juuri ole. Kesselinjoki yhtyy Kiekinjokeen Kesselin kylällä. Kesselinjoella on pitkät Kesselinkosket molemmin puolin maantietä.  Useimmille kalapaikoille päästäkseen on patikoitava metsäpoluilla, mutta koskematon luonto ja vähän kalastetut vedet palkitsevat vaivaa nähneen kalastajan.

Lue lisää: Kalastus Suomi / Kiekinjoki ja Kesselinjoki

 

“Järvikalastajan tärppi”

Kalastus Suomi: Ontojärvi

 

Etäisyys hotellilta: 21–25 km

Kalapaikan sijainti: Ontojärvi

Tervasalmen veneenlaskupaikka

Hietaperän veneenlaskupaikka

Ajo-ohjeet ja veneenlaskupaikka: Kuhmosta tullessa helpointa on ajaa Sotkamontietä Tervasalmeen; Tuuliniementien haarasta sillan läheltä löytyy parkkipaikka ja veneenlaskupaikka. Toinen vaihtoehto on Ontojärven pohjoislaidalla, jonne pääsee Hietaperänlahdelta. Veneenlaskupaikka löytyy Hietaperän koulun läheltä. Paikalle löytää viitan avulla, ja lähettyvillä on myös tulipaikka.

Saalis: Muikku, hauki, ahven, kuha

 

Kuhmon ja Sotkamon välillä sijaitseva säännöstelty Ontojärvi on hieno kalavesi. Järvessä on runsaasti kalaa; muikkua on hyvin, ja järven taimen on tavoiteltu saalis. Yleisimpiä saaliita ovat hauet, ahvenet sekä kuha, joka kuuluu nykyisin kuhmolaisvesien saaliskalastoon. Etenkin Ontojärveltä uistelija voi vetää kymmeniä kuhia illassa. Luontaisen lisääntymisen lisäksi järviä sekä niiden välissä olevia koskia hoidetaan istutuksin.

Ontojärveltä löytyy useita veneliuskoja, joista valitsimme tähän kaksi helpoiten saavutettavissa olevaa liuskaa molemmin puolin järveä; näin koko järvi on helposti kalastettavissa.

Alla olevista linkeistä voit tutkia paikallisten vetouistelijoiden vinkkaamia ottipaikkoja kartalla. Punainen väri tarkoittaa haukipainoitteista ottipaikkaa ja vihreä kuhapainoitteista ottipaikkaa.

 

Ontojärven ottipaikat:

Ontojärven länsiosa

Ontojärven pohjoisosa

Ontojärven itäosa

Lue lisää: Kalastus Suomi / Kalalla Kainuussa